Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ova tvornica u Poljskoj ne stvara ni gram otpada

U poljskom Lódźu na 19 hektara prostire se najveća tvornica Gillettea na svijetu i drugi najveći proizvodni pogon američke kompanije Procter & Gamble (P&G), u čijem je vlasništvu brend Gillette. Tvornica je izgrađena 2005. godine i obuhvaća pogon, pakiranje i distribuciju i danas zapošljava više od 1180 ljudi, pretežito lokalaca.

Dvostruki rast prodaje

Već više od 115 godina Gillette kontinuirano radi na inovativnim proizvodima i širokoj paleti britvica. Osim muških, proizvode i ženske britvice, a kako su nam otkrili, u posljednje dvije godine bilježe dvostruki rast prodaje ženskih britvica. Trenutačno rade na novom projektu koji fokus više ne stavlja samo na brijanje već i dotjerivanje nove generacije muškaraca.

“Na istraživanja i dorade naši znanstvenici, dizajneri i inženjeri potroše sate i sate. Proizvode testiramo na tisućama muškaraca kako bismo bili sigurni da na tržištu predstavljamo kvalitetni i sigurni proizvod visoke tehnologije”, istaknula je Malgorzata Mejer, glasnogovornica tvrtke. Tvrtka je primarno orijentirana na opskrbu za središnje Europe, odnosno tržište baltičkih zemalja i izvozi proizvode za više od 80 milijuna korisnika u kućanstvima devet zemalja – u Hrvatsku, Poljsku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Češku, te u više od 70 zemalja diljem svijeta.

Sama kompanija Procter & Gamble prisutna je u 170 zemalja svijeta sa 65 kozmetičkih brendova poput šampona, gelova i pjena za brijanje, deterdženata, pelena i paste za zube. Budući da se P&G postavio kao lider u predvođenju inovacija i održivoga razvoja, Gillette se može pohvaliti i održivošću s obzirom na to da koriste proizvodnu učinkovitost za određivanje prioriteta održivosti. Postrojenje u Lódźu je 2010. godine certificirano za nultu proizvodnju otpada.

Do sada niti jedna tvornica tvrtke Gillette na svijetu nije poslala nikakav proizvodni otpad na odlagalište. Sav otpad koji nastaje u tvornici Gillette u Lódźu – proizvodni i komunalni – reciklira se ili ponovno koristi. Primjerice, ručke za brijače koje nisu prošle testove kvalitete recikliraju se i pretvaraju u posude za cvijeće, kante ili vješalice. Drvene palete također prolaze kroz proces recikliranja – one oštećene se koriste za proizvodnju podnih ploča. Objekt u Lódźu neprestano dobiva priznanja za inovativna rješenja i programe koji služe i operativnoj učinkovitosti i okolišu.

Jedna je od rijetkih tvornica diljem svijeta koje su dobile nagradu za voditelja energetske učinkovitosti. Da bi se povećala učinkovitost i postigli optimalni rezultati, provedeno je nekoliko rješenja, npr. promjenjivi protok rashladne vode i ventilatori.

Također, u Gilletteu radi 30 posto žena i 70 posto muškaraca, no cilj je kompanije da tijekom godina bude broj bude ravnomjeran, odnosno 50 posto i žena i muškaraca. Tijekom ovih godina manjak zaposlenika za njih nikad nije predstavljao problem jer zainteresiranih uvijek ima. “Nikad nije bilo potrebe za uvozom radnika, barem ne u našoj tvrtki, a svi zaposlenici su uglavnom lokalni stanovnici ili pak oni koji su iz neke druge podružnice Gillettea došli raditi ovdje”, otkrili su nam iz Gillettea i dodali da konstantno motiviraju radnike i pružaju im određene edukacije i benefite.

Dugogodišnje iskustvo

Gillette je 1975. godine predstavio prvu britvicu s dvije oštrice, a deset godina kasnije kreirali su britvicu s pomičnom glavom i s trakom lubrikanta. S obzirom na potrebe muškaraca, predstavili su 1990. prve britvice s oštricama postavljenim na oprugu.

Veliki uspjeh doživjela je 1998. godine britvica Mach 3 s tri oštrice, za koji su nam iz tvornice Gillette otkrili da je i danas najprodavaniji i najkorišteniji proizvod. Veliki uspjeh bilježi i Fusion 5 koji sadrži pet oštrica, a predstavili su ga prije devet godina u nekoliko varijacija. Da je riječ o preciznom poslu u kojem su najvažniji detalji kojih korisnici nisu svjesni, vidjeli smo tijekom obilaska tvornice gdje proizvodnja ide u nekoliko faza, prolazi testiranje i kontrolu u 40 točaka i zatim završnu kontrolu.

Dugogodišnja tradicija i uspješno poslovanje tvrtke mogli bi se sažeti u slogana njezina osnivača Kinga C. Gillettea koji je kazao kako će kompanija “prestati proizvoditi britvice kada ih više nećemo moći učiniti boljima”. Čelnici tvrtke smatraju da je to nemoguće zato što prostora za napredak i inovacije uvijek ima.

Izvor: Poslovni.hr