Poljoprivrednici eksperimentiraju s tragovima cvijeća unutar njihovih usjeva, stvarajući ˝puteve˝ za bube i štetnike.

Svaka farma je zasebni ekosustav, ali mnogi farmeri upotrebom kemuikalija i pesticida gube funkcionalsot tog ekosustava. Iako to u neku ruku ima smisla, budući da usjevi mogu biti uništeni pogrešnom vrstom insekata ili drugih štetnika. No, i pesticidi su stvorili niz problema, ne samo da se štetočine postale postupno otporne na otrov, uporaba kemikalija može biti nezdrav za radnike i potencijalno za ljude koji dolaze u dodir s proizvodima kroz prehranu.

Fast Company izvještava da se mnogi organski poljoprivrednici vraćaju na starije prakse stvaranjem okruženja u kojem prirodni grabežljivci štetnika mogu živjeti. Uzgajaju cvijeće među ostalim usjevima, stvarajući dom za štetnike. Bilo je uobičajena praksa da uzgajaju cvijeće oko perimetra poljoprivrednih površina, jer potiče biološku raznolikost.

No, poljoprivrednici eksperimentiraju s tragovima cvijeća unutar njihovih usjeva, stvarajući ˝puteve˝ za bube i štetnike. Cvjetovi su posebno važni jer se znanstvenici bore s rasprostranjenim i zastrašujućim fenomenom izmiranja pčela. Postoje razna objašnjenja zašto kolonije pčela umiru u golemim zemljama diljem svijeta, ali mnogi smatraju da je prekomjerna upotreba pesticida važan čimbenik.

To je posebno popularan eksperiment u Velikoj Britaniji, gdje istraživači Ben Woodcock i Richard Pywell proučavaju novu taktiku u Centru za ekologiju i hidrologiju.

Druge zemlje također eksperimentiraju, u Švicarskoj su istraživači postavili mješavinu maka, korijena, kopra i drugih cvjetova po poljima pšenice čime se šteta smanjila se za 61 posto. Cilj je pronaći mješavinu biljaka koje pomažu u povećanju prinosa.

Izvor: Agrobiz.net