Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Recimo NE plastičnim vrećicama!

Svijet se utapa u jednokratnoj plastici. Njezina proizvodnja raste iz godine u godinu, a goleme količine te plastike završavaju u okolišu te ugrožavaju život brojnim životinjskim vrstama.

Početkom 2019. u Hrvatskoj je stupila na snagu obaveza naplate laganih (običnih) plastičnih vrećica za nošenje. Iz obaveze naplate izuzete su tzv. vrlo lagane vrećice, koje bi trebale služiti kao primarna ambalaža. Za takve vrećice propisana je obaveza isticanja natpisa: “Vrećice koristite štedljivo!”

Greenpeace je tijekom siječnja i veljače obišao čitav niz prodajnih mjesta te utvrdio da se na brojnim mjestima odredba o obaveznoj naplati ne provodi ili se pak kao “obične” dijele najtanje vrećice, što je u suprotnosti sa smislom i ciljem propisa. Tamo gdje se provodi, naplata vrećica je simbolična pa nije izgledno da će ta mjera dovesti do ozbiljnog smanjenja.

U Greenpeaceu smatramo da se na ovaj način neće postići željeni cilj, odnosno drastično smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Hrvatska vlada izabrala je najlakši put, što očito donosi i najslabije rezultate.

Problem treba rješavati na izvoru: vrijeme je da stanemo na kraj najezdi jednokratne plastike! Zahtijevamo da Hrvatska donese odgovornu odluku i zabrani jednokratne plastične vrećice!

Plastika ne nestaje, ona se usitnjava u sve manje komadiće, tzv. mikroplastiku koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura. Ni Mediteran ni Jadran toga nisu pošteđeni. Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša plastikom, na dobrobit vlastitog zdravlja!

Potpiši peticiju:  Tražim od Vlade RH da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica za nošenje (tanjih od 50 mikrona).