Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Šuma, mjesto gdje izvire dobro!

Crikvenica je kao bliža morska destinacija kontinentalnoj Hrvatskoj u ovo doba godine kada je sezona na uzletu i ako još k tome pridodamo vikend, krcata turistima što stranim što domaćim, no ponajviše onim jednodnevnim. Ljetovanje za 100 kuna u jednom danu je posljednjih par godina vrlo popularno, zbog toga na plažama nemate mjesta niti za ručnik, a naročito za mir i odmor.

No danas vam neću pisati o Crikvenici već iz nje, jer ona je puna predivnih razloga za vaš dolazak naročito ako ste spremni za aktivniji odmor. Upravo vikendom zbog spomenutih gužvi nemam želju tražiti parking po užeglom suncu i mjesto na kojem ću se osjećati poput sardine u konzervi, već odabirem nešto drugo i na to gledam kao rješenje tzv. problema jer kao i u svakom problemu ukoliko ste otvorenog uma i srca postoje uvijek nebrojene mogućnosti za nešto novo i drugačije.
Tada vrlo rado odabirem sa obitelj otići u Gorski kotar, dakle u kontra smjeru, umjesto na more ravno u gore.

Tamo gdje su upravljali Zrinski i Frankopani

Danas ću vam pisati o Delnicama i Brodu na Kupi naseljima koja se spominju još u 15. st. kada su njima upravljale obitelji Frankopan, a nasljednim ugovorom postale vlasništvo obitelji Zrinski. Danas su Delnice središnje i najveće naselje Gorskog kotara, smještene na Delničkom polju i okružene vrhovima Drgomalj, Petehovac i Japlenški vrt i najviši su grad u Hrvatskoj . Uz Delnice okosnicu naseljenog prostora čine Brod na Kupi smješten u samom kanjonu rijeke Kupe i Crni Lug koji se nalazi na obroncima risnjačkog masiva .

Od Crikvenice gradovi su udaljeni samo 51 km vožnje automobilom do Delnica, a onda još 10 km do Broda na Kupi i kupališta na brzacima rijeke Kupe u čijoj dolini danas živi preko 500 vrsta leptira.
U Delnice smo krenuli ciljano u Lovački dom i obilaznicom prema Rijeci stigli za nekih 50-tak minuta, usred Park šume Japlenški vrh. Pansion i danas odiše vremenom iz 50-ih godina kada je i sagrađen, kažu da ga je čak posjetio i tadašnji predsjednik Tito s Plavim vlakom u pratnji pokojnog cara Haile Selassie – tadašnjeg cara Etiopije.

Panoramski pogled na grad i vizure brda u daljini čine ovo mjesto posebnim, a u ovo doba godine kad je i priroda u punilu svog izričaja u njenom okruženju se može udahnuti punim plućima i ugodno osjećati.

Ako želite doživjeti pitomu šumsku avanturu onda je ovo pravo mjesto

Ono zbog čega smo došli u Delnicu bila je slika objavljena na Facebooku jednog prijatelja sa pitomim jelenima. U ograđenom prirodnom okruženju tu zaista možete hraniti, promatrati i družiti se s 30-tak jelenskih vrsta uglavnom jelena lopatara. Predivne razigrane životinje pustit će vas u svoj osobni prostor za samo malo hrane, a ako slučajno sa sobom imate mrkvu ili jabuke, otvorit će vam razdragano srce i dušu. Skakutat će do vas, gurat će vam njuškicu u dlanove, pitomo vas gledati svojim očima i dozvoliti vam da im gladite tek propupale mlade jelenske rogove.

Nakon što doživite ovakav susret sa divljači, osjećat ćete se sjedinjeni s prirodom i poželjet ćete ostati u njoj duži period. Tako smo i mi odlučili otići, umjesto natrag na more, još dalje u dubinu šume u kanjon rijeke Kupe u Brod na Kupi koji je smješten u dolini gornjeg toka rijeke.

Gorska hrana liječi dušu a rijeka Kupa je okrjepljuje

Pojesti dobar gorski obrok i osvježiti se u bistroj rijeci i njenim brzacima je kao blagoslov nakon ove ljetne avanture. Kao i prošli put kada smo tu bili prije par godina kao da smo se vratili u vrijeme, na istom mjestu i dalje nas je čekao hotel-restoran Mance i njegovi ljubazni domaćini i izvrsna hrana.
Preporučamo šumske gljive na nekoliko načina, izvrsno meso ispod peke i vrhunski desert od šumskih plodova sa kuglom sladoleda od vanilije.

Samo stotinjak metara od restorana i graničnog prijelaza uz cestu teče rijeka Kupa i na prvim prirodnim brzacima nudi izvrsno mjesto na kojem se možete okupati ali ne i prijeći na drugu obalu jer pripada našim susjedima Slovencima.

Par stupnjeva hladnija voda od morske, nudi pravo ljetno osvježenje, predivno mjesto za fotografiranje, plićake za hodanje i dublje dijelove za plivanje. Ovaj put na kupalištu nije bila gužva jer nismo došli u terminu kada su u gradu događanja, a u Delnicama i ovom kraju ih svake godine ima sve više i svojom organizacijom mame mnogobrojne goste na dolazak. Na linku možete vidjeti ostatak događanja do kraja ove godine i možda vas baš potakne neko od njih na dolazak u predivne krajeve Lijepe Naše i Gorski kotar.

http://tz-lokve.hr/wp-content/uploads/2016/06/gorski-kotar-dogadanja2016_on_line.pdf

Osvježeni uputili smo se put mora natrag u Crikvenicu, puni doživljaja i prelijepih uspomena. I kako je pisalo na šalici kave koju smo ispijali gledajući na vizure grada Delnica, šuma je mjesto gdje izvire dobro te vas pozivam da se povremeno vratite izvoru umjesto da na godišnjem gunđate na koncesionare, strane turiste, temperature, gužve i sl. Na vama je izbor kako ćete se osjećati i hoćete li se prepustiti iskustvima koja vas nerviraju ili ćete krenuti šumskim putem do vlastitog zadovoljstva.

 

Urednica portala samopozitivno.com Mara Majstorović