Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Žakanju kreće gradnja tvornice peleta i energane – norveški investitori ulažu 18,7 milijuna eura

U poslovnoj zoni u općini Žakanje u planu je gradnja elektrane-toplane na drvnu biomasu tvrtke Maksim Trade Energija (MTE) i tvornice peleta Bio Peleti Energija (BPE), u što norveški investitori planiraju uložiti 18,7 milijuna eura.

Prezentacija investicije norveških investitora održana je u utorak u sjedištu Karlovačke županije, a održali su je predstavnici Croatia REN AS-a, norveškog dioničkog društva u vlasništvu 80 norveških investitora.

To je društvo i vlasnik dvaju hrvatskih projektnih društava, Maksim Trade Energija i Bio Peleti Energija, koji projekt razvijaju u industrijskoj zoni Žakanje.

Investicijska vrijednost projekta je oko 18,7 milijuna eura.

Na prostoru površine 23 tisuće kvadratnih metara u planu je izgradnja dvaju pogona – za proizvodnju bio-peleta i postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije, uz zapošljavanje ukupno 30 radnika.

Radovi na izgradnji trebali bi početi ovog proljeća.

Do početka ljeta 2019. godine u rad bi trebala biti puštena kogeneracijska elektrana – toplana snage jednog megavata, za koju je s Hrvatskim operatorom tržišta energije HROTE-om ugovorena isporuka električne energije sa statusom povlaštenog proizvođača tijekom 14 godina, a otpadnom toplinskom energijom opskrbljivat će se susjedna tvornica peleta namijenjenih hrvatskom tržištu i izvozu.

Dio topline može se distribuirati i do objekata javnih ustanova u obližnjem centru Žakanja.

Uz kapital norveških investitora, u financiranje su uključene i Privredna banka Zagreb i HBOR.

Ministarstvo poljoprivrede je projektu u Žakanju odobrilo poticaj od 7,5 milijuna kuna.