fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ana Klikovac: Vrijeme je da očuvanje prirode stavimo ispred profita subjekata ili pojedinaca

Ana Klikovac predstavit će se sa svojom zbirkom poezije „Ljubav koja vene i ljubav koja cvate“ na trećem pjesničkom susretu u Otočcu Litterra 2023., koji organizira Baštinica, vrlo aktivna i višestruko nagrađivana udruga vezana uz zavičaj Like i Gacke, koja održava visoku raznu kulturnih događanja i poziva, poput Ane Klikovac, brojne umjetnike i goste.

Prva zbirka poezije Ane Klikovac posebna je po tome što je vezana upravo uz Gacku i podnaslovljena „Zbirka pjesama i fotografija o ljubavi uz obale rijeke Gacke“. Knjiga je opremljena umjetničkim fotografijama koje je snimila sama autorica na obalama Gacke vraćajući se time fotografiji kojom se bavila u mladosti. Knjiga „Ljubav koja vene i ljubav koja cvate“ na taj način omogućuje da ljepote Gacke upoznaju ljubitelji poezije i znatiželjnici u cijeloj Hrvatskoj i šire.

Ana Klikovac stekla je znanstvenu titulu doktorice znanosti (dr. sc.) na polju ekonomije i radila je kao profesorica na visokim poslovnim školama, a zatim se posvetila homeopatiji i komplementarnoj medicini koja ju je odvela do Bachovih kapi, koje je i sama koristila u stresnim razdobljima obrane doktorata. Nakon što je prevela nekoliko knjiga osnivača sustava kapi, dr. Edwarda Bacha, Ana Klikovac objavila je i vlastitu knjigu „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“. Danas vodi edukativne radionice o Bachovim kapima, a prijevod njezine knjige na engleski jezik dostupan je čitateljima iz cijelog svijeta.

Kakva je veza poezije i prirode, Bachovih kapi i fotografije te kako je i zašto povezano s Gackom razgovaramo s Anom Klikovac uoči njezina posjeta Otočcu 8. rujna i nastupa na Litterri.

Zbirkom “Ljubav koja vene i ljubav koja cvate” vratili ste se svojim mladenačkim ljubavima – poeziji i fotografiji. Koliko je nastajala zbirka? Do kada je fotografiranje i pisanje bilo spontano, a kada je postalo životni projekt posvećen dolini Gacke?

Ovo je moja prva zbirka i nastala je prilično brzo i spontano. Gotovo trideset godina nisam imala spoj s tim kreativno-umjetničkim dijelom sebe. Zatomila sam to u tinejdžerskim godinama, misleći kako je budalasto pisati pjesme. No, to je u meni očito samo čekalo da se ispolji u pravom trenutku. Tako da sam prve pjesme spustila na papir u ožujku 2022. godine sjedeći na terasi hotela u Poreču, uz šum mora i cvrkut ptica. U takvom je ambijentu moja duša pronašla način da ponovno komunicira sa mnom kroz pjesme i počela sam ih zapisivati. Kupila sam si tada malu bilježnicu i zapisivala pjesme kako je koja nastajala. Godinu dana kasnije, u travnju 2023. odlučila sam objaviti svoju kolekciju pjesama i fotografija. Uz svaku sam pjesmu odabrala prikladnu fotografiju… i tako je nastala ova zbirka.

Predgovor zbirci poezije i fotografija pisala je Tamara Jurković, koja vodi bookcafe Paradiso u Otočcu. U predgovoru Tamara Jurković primjećuje kako Vaša knjiga osnažuje i potiče one koji nisu svjesni svoje snage na ostvarivanje vlastitih potencijala. Kakva su Vas životna iskustva vodila do ostvarivanja vlastitih potencijala i knjige stihova i fotografija?

Kažu da što nas ne ubije, to nas ojača. Srećom sam se rodila pozitivne naravi i uvijek sam vjerovala da se sve teške epizode u našem životu dešavaju s razlogom, za naše dobro, te da Bog zna zašto nam je zadao takve lekcije. Kažu i da svatko dobije upravo onaj teret koji je sposoban nositi. Tako sam i ja svoje terete nosila kroz život, uvijek gledajući da iz toga izvučem najbolje. Mene su u životu izazovi uvijek tjerali da napredujem. Kad mi je bilo teško, magistrirala sam, doktorirala, a sad i napisala zbirku pjesama. Sve je to energija koju možemo preokrenuti i upregnuti u našu korist. Ova je zbirka kruna moje transformacije, koja je krenula kad sam napunila 35. godina i vodila me do ove točke gdje sam danas. Sad kad sam izrazila ove svoje talente, mogu reći da živim svoje istinsko ja. Zato vjerujem da ova knjiga može biti motivacija svakom onom tko se ne usudi izraziti svoju individualnost i pokazati drugima svoje talente, te svakom onom tko potiskuje svoju osobnost da bi stekao ili zadržao naklonost i odobravanje drugih. Dugoročno, naša duša pati ako zatomljujemo svoje istinsko ja. Svatko bi trebao naći neki pozitivan način da izrazi sebe, svidjelo se to drugima ili ne.

Na poleđini knjige su Vaše dvije fotografije – jedna iz djetinjstva snimljena uz rijeku Gacku i jedna nedavna, snimljena na istom mjestu. Kako je nastala tako snažna povezanost s Gackom? Kada ste počeli dolaziti na Gacku i zašto ste zadržali tu vezu?

Od rođenja sam dolazila na Gacku s roditeljima i sestrom, jer je moj tata volio pecati pa smo stalno putovali na Gacku. Sve vikende i praznike smo provodili u starom hotelu Gacka u Ličkom Lešću. Uvijek su mi pričali kako sam kao beba veselo puzala u tom hotelu. I to je moje veselje boravka u tom hotelu trajalo sve do početka domovinskog rata. U ratu je stari hotel Gacka devastiran, pa smo prestali odlaziti na Gacku, a moj je tata potpuno odustao od pecanja i posvetio se samo poslu. Tada sam shvatila koliko mi taj kraj znači, kada smo prestali odlaziti na odmore uz Gacku. Čeznula sam jako za tim krajem i povremeno otišla pogledati svoj stari hotel, gdje sam provela tolike sretne trenutke… i s nevjericom gledala zgradu koja je danas ruševina. Za taj sam stari hotel napisala i pjesmu „Još si lijep“, u znak zahvalnosti za lijepe trenutke koje smo proveli tamo i ja i svi međunarodni gosti koji su tamo dolazili iz svih krajeva svijeta. Već nekoliko godina redovito boravim u Ličkom Lešću i Otočcu, kako privatno, tako i poslovno, te sam ponovno obnovila svoj odnos s tim krajem. Ličko Lešće je moja ljubav i moja točka na svijetu gdje se osjećam „svoja“ i tu moja kreativnost dolazi maksimalno do izražaja.

Zbirku poezije objavljujete nakon što je Vaša knjiga “Bachove kapi za sretan i uravnotežen život”, s predgovorom Anite Moorjani, nakon hrvatskog izdanja prevedena na engleski i na slovenski. Zašto ste izabrali Gacku kao lokaciju za svoje radionice o Bachovim kapima? Kako povezujete s Gackom svoje online radionice za polaznike iz cijelog svijeta?

I u knjizi o Bachovim kapima se također spominje moja ljubav prema rijeci Gackoj i tom kraju. Upravo sam na primjeru svoje nostalgije za rijekom Gackom opisala i jedne Bachove kapi, Honeysuckle. Sretna sam da i moji čitatelji u svijetu mogu na engleskom jeziku učiti o Bachovim kapima i čitati o mojoj voljenoj rijeci. Radionice o Bachovim kapima i ostale edukacije, počela sam održavati uz rijeku Gacku u doba pandemije, kad je bilo na snazi ograničenje okupljanja te nisam mogla u zatvorenim prostorima održavati seminare. Odmah sam znala da je to trenutak da povežem i svoje klijente s Gackom dolinom. Ponosna sam da danas mogu dati svoj doprinos tom kraju. Neka se i kroz moj rad čuje za Gacku! Od Zagreba je to manje od dva sata vožnje automobilom. Gacka dolina je savršen mjesto za odmor i uživanje u prirodi.

Velike životne promjene prate Vas kroz cijelu karijeru – od doktorata na ekonomiji, preko homeopatije i edukacije na Bachovom institutu u Londonu, sve do poezije. Time pokazujete da se ne bojite izazova i da povezujete sve svoje ljubavi u knjige i uspješan biznis. Kako će se dalje razvijati projekt Bachovih kapi i poezije na Gackoj? Kakve promotivne aktivnosti planirate?

Gledajući unatrag svoj put, svjesna sam da sam napravila puno zaokreta u životu. To je ujedno i najveća poruka koju želim prenositi dalje, svojoj djeci, klijentima i čitateljima – budite što god želite, mijenjajte profesiju kad želite, učite jer učenjem možete postati najbolja verzija sebe. Svijet se mijenja velikom brzinom, zašto se ne bi mijenjali i mi?! Ja se isto tako planiram i dalje usavršavati, mijenjati… i poduzimati nove poduhvate i izazove. I svaki moj sljedeći projekt nastojat ću povezati s Gackom dolinom. Za sad je prvi korak prezentirati svoje pjesme na Litterri i nakon toga promovirati knjigu u novom hotelu Gacka u mom Ličkom Lešću… a za dalje ćemo vidjeti. Mislim da je moja knjiga izašla u pravi čas, jer preko nje želim proširiti svijest kod ljudi o ljepotama te rijeke i tog kraja. Također sam uključena i u Udrugu „Prijatelji Gacke“, koja aktivno radi na tome da zaštiti rijeku Gacku od nepoželjnih poduhvata za zahvaćanje vode s izvora i toka rijeke, čime bi se ugrozio sam opstanak rijeke, kao i preko jedanaest vrsta ribe i bogate vodene vegetacije. Pozivam sve ljubitelje prirode da se uključe i daju svoj doprinos, te da potpišu peticiju za očuvanje i obnovu rijeke Gacke, a time i gospodarskih djelatnosti koje ovise o toj rijeci, od turizma pa do malih seoskih gospodarstava. Vrijeme je buđenja svijesti i vrijeme da očuvanje prirode stavimo ispred profita subjekata ili pojedinaca. Svatko od sebe treba krenuti i zapitati se kakav svijet i planet želimo ostaviti dalje u nasljeđe idućim generacijama. Gacka je zasigurno skriveno blago naše zemlje koje trebamo očuvati.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar