fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dvije naše znanstvenice s kineskim kolegama osmislile projekte: Dobile su oko 380 tisuća eura za njih

Željka Lučev Vasić i Anamaria Brozović. Imena su to dviju domaćih znanstvenica, voditeljica dvaju projekata za koje su kineskim kolegama dobili financiranje ne samo Hrvatske, već i Kine u iznosu od oko 380 tisuća eura piše Srednja.hr

Suradnja je to u kojoj dvije države zajednički financiraju kapitalne projekte, a ova dva su ocijenjena, od strane hrvatskih i kineskih stručnjaka, kao najbolji. Natječaj za ovo financiranje objavljen je još u proljeće 2021. godine.

Hrvatska i Kina surađuju, među ostalim, i u financiranju znanstvenih istraživanja. Upravo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je kako je zajedničko kinesko-hrvatsko povjerenstvo 7. travnja donijelo odluku o tome koje će velike znanstvene projekte zajednički financirati.

Na natječaj je podneseno ukupno sedam zajedničkih prijedloga projekata s hrvatske i šest s kineske strane. Usklađeno je njih pet koji su prihvaćeni za stručnu evaluaciju. Evaluaciji su provodili eksperti kako s hrvatske, tako i s kineske strane. Odlukom o kojoj je izvijestilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvaćena su za sufinanciranje dva projekta u trajanju od dvije godine.

Dva projekta, dvije naše znanstvenice

Prvi prihvaćeni projekt naslova je Sustav za praćenje rehabilitacije fizičkih funkcija temeljen na Internetu tijela, vodit će ga, s hrvatske strane, Željka Lučev Vasić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Kineska ustanova koja je partner na ovom projektu je Sveučilište Fuzhou i profesor Gao Yueming.

Drugi prihvaćeni projekt naslova je Primjena nanočestica u multimodalnoj terapiji raka jajnika. Njegova je voditeljica Anamaria Brozović s Instituta Ruđer Bošković, dok će s kineske strane projekt voditi Anlong Ming s Tehnološkog sveučilišta u Dalianu.

Ukupna potpora za svaki od ova dva projekta iznosi 200.000 američkih dolara koje osigurava hrvatskog Ministarstvo znanosti obrazovanja, te 1.500.000 yuana koje osigurava kinesko Ministarstvo znanosti i tehnologije. Kada bismo ove iznose preračunali u eure, okvirno će svaki projekt dobiti 380 tisuća eura od ministarstava dvaju zemalja.

Željka Lučev Vasić izvanredna je profesorica na zagrebačkom FER-u. Doktorirala je 2014. godine, a sada tamo drži niz kolegija iz dizajniranja i projektiranja elektroničkih uređaja, ali i biomedicinskih signala i sustava, koji spadaju pod njene uže znanstvene interese. Mentorica je na završnim i diplomskim radovima, a biomedicinske kolegije predaje i na doktorskoj razini.

Anamaria Brozović znanstvenica je, biokemičarka i molekularna biologinja s Instituta Ruđer Bošković. Tamo radi u labosu za staničnu biologiju i prijenos signala, a jedna je od suatorica patenta koji je podnesen 2012. godine. Doktorirala je 2002. godine s disertacijom o molekularnim mehanizmima apoptoze i popravcima oštećenja u osjetljivosti stanica na cisplatinu, pri zagrebačkom PMF-u.

Natječaj za prijavu znanstveno-istraživačkih projekata velikih razmjera u sklopu zajedničkoga hrvatsko-kineskog financiranja istraživačkih projekata za razdoblje 2023. – 2025. godine objavljen je 24. ožujka 2021. godine s rokom za dostavu projektnih prijedloga do 21. svibnja 2021. godine s kineske strane i 14. travnja 2021. godine s rokom za dostavu projektnih prijedloga do 28. svibnja 2021. godine s hrvatske strane.

Izvor: Srednja.hr