fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kad ovo pročitate, više nećete spavati s mobitelom koji se puni na noćnom ormariću

Kada se vaš mobitel puni, on oslobađa jače elektromagnetsko polje od uobičajenog.

Punjenje telefona u blizini vašeg kreveta može pogoršati tegobe poput nesanice ili destabilizirati vaš metabolizam.

Kada se spremate na spavanje i birate hoćete li sa sobom ponijeti svoj pametni telefon – i možda ga staviti na punjenje – trebali biste ga ostaviti u drugoj prostoriji, pogotovo ako je utičnica u koju biste uključili telefon vrlo blizu vašeg kreveta.

Problem s korištenjem pametnog telefona je taj što plavo svjetlo koje emitira negativno utječe na proizvodnju melatonina u vašem tijelu.

Osim što je prirodni antioksidans, melatonin pomaže regulirati i sagorijevati određene vrste tjelesne masti te regulirati obrasce spavanja. Disfunkcija u proizvodnji ove molekule stoga ima ozbiljne posljedice na opću dobrobit vašeg tijela. U isto vrijeme, vaš omiljeni uređaj je proizvođač elektromagnetskih polja. Ako pametni telefon u prosjeku proizvodi 2,3 milligaussa (mG), dok se puni, raste na 3,4 mG.

Na našu sreću, kako se udaljenost povećava, vrijednost se smanjuje i stoga nam omogućuje strateški položaj mobilnog telefona pod punjenjem. Elektromagnetska polja negativno utječu na vaš metabolizam.

Odmaranje u potpuno mračnom okruženju s niskom elektromagnetnošću čini naš san kvalitetnijim i otklanja nastanak (ili pogoršanje) poremećaja kao što su nesanica, dijabetes i pretilost.

Istraživanje objavljeno u časopisu Polse One, potvrđuje ove pretpostavke o plavom svjetlu uređaja: očito bi to izravno ometalo metabolizam glukoze i pospanost općenito kod odraslih.

Iako možda mislite da žrtvovanje nekoliko sati sna neće previše negativno utjecati na vaš život, istina je da mnogi čimbenici ovise o kvaliteti vašeg sna, uključujući vaše mentalno zdravlje.

Loš san može uzrokovati nervozu, tjeskobu i pogoršati depresiju. Kao što vidite, briga o ovom aspektu vašeg svakodnevnog života ključna je za produktivnost i izbjegavanje otežanog ustajanja ujutro. Iz tih razloga trebali biste izbjegavati punjenje mobitela u blizini kreveta kada idete spavati.

Izvor:novilist.hr
Foto: Pixabay