fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Knjižnica, klub, defibrilator: Evo u što su sve pretvorene londonske govornice da ostanu u upotrebi

Svima poznate crvene govornice raspoređene po svim lokacijama Londona pojavom pametnih telefona izgubile su svoju prvotnu funkciju. Kako bi se izbjeglo njihovo skladištenje, Britanci su na razne načine doskočili idejama i prenamijenili ih u druge svrhe.

Svatko tko se u svom životu uputio na izlet u London zasigurno je otišao doma s fotografijom crvene telefonske govornice. Ova čuvena govornica koju možemo sresti na svakom koraku jedan od mnogih crvenih simbola poznatog kraljevskog grada. Cijela priča oko londonskih govornica započela je davne 1924. godine kada je u gradu organizirano natjecanje za novi dizajn uličnih govornica. Idejno rješenje arhitekta sira Gilesa Gilberta Scotta izabrano je kao najbolje. Tada je odlučeno da govornice budu crvene boje, i to s jednim razlogom radi bolje uočljivosti. One su kreirane kao kombinacija klasičnog i modernog stila, s naglaskom na funkcionalnost. Napretkom tehnologije, pojavom mobitela i svih drugih mogućih gadgeta, danas su ove govornice izgubile svoju prvotnu funkciju.

No, kakav bi to bio London bez svojih telefonskih govornica? Iako je pojavom pametnih mobitela njihova upotreba smanjena za čak 96 posto, britanski ured za komunikacije Ofcom najavio je planove da one ostanu otvorene u područjima gdje je slaba pokrivenost mobilnom mrežom, gdje je visoka stopa nesreća i gdje se još uvijek koriste. To je oko 5 tisuća govornica koje se potencijalno koriste. Tijekom proteklih godina mnogi su počeli neupotrebljive govornice koristiti u druge svrhe, a sve kako bi ih “održali na životu”, odnosno da one bar na neki način budu u funkciji.

Ideja na koji su sve način Londončani iskoristili crvene govornice su uistinu razne, a time su pokazali kako nešto što više nije u široj upotrebi, ne znači nužno da je otpad. Tako je više od 1000 crvenih telefonskih govornica sada prenamijenjeno za smještaj defibrilatora, uređaja koji prolaznicima u zdravstvenoj opasnosti može spasiti život. “Budući da su telefonske govornice u središtu zajednica, lako su prepoznatljive i općenito se nalaze na kartama i satelitskim navigacijama, to su izvrsna mjesta za defibrilatore”, istaknuli su iz udruge Community HeartBeat Trusta koja je i organizirala postavljanje defibrilatora.

Osim u medicinske svrhe, govornice su proteklih godine iskorištene i kao wi-fi stanice za gradski internet kojima se građani i turisti mogu služiti tijekom bivanja u gradu. Također, bivša telefonska govornica u Kingsbridgeu u Devonu prije tri godine pretvorena je u mali noćni klub u koji stane jedna do dvije osobe i smatrao se tada najmanjim klubom na svijetu.

Knjižnice, cvjećarne, restorani samo su neki od načina na koje su domišljati Britanci doskočili skladištenju govornica, a mnoge radnje u njima imaju i humanitarnu crtu pa tako primjerice knjižnica u Devonu traži donacije od pola funte po iznajmljenoj knjizi koje uplaćuju istraživanja za tumore na Cancer Research UK.

Izvor: Green.hr