fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Općina Jelsa proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u južnoj Europi

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba IDA danas je proglasila Općinu Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, ali i prvom takvom zajednicom u cijeloj južnoj Europi. Jelsa je tako postala 37. lokalna samouprava na cijelom svijetu koja se može podičiti ovom prestižnom ekološkom titulom.

Međunarodna zajednica tamnog neba je titula koju dobivaju lokalne zajednice koje su pokazale izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljavanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba.

– Općina Jelsa je postavila visoki standard koji bi trebale pratiti druge lokalne samouprave u vašoj zemlji i ovoj regiji svijeta. Čast nam je istaknuti Jelsu kao istaknutog lidera u davanju primjera kako ispravno korištenje rasvjete koristi dobrobiti ljudi kao i dobrobiti noćnog okoliša u našim zajednicama i izvan njih – izjavila je direktorica programa zaštite Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba Ashley Wilson.

Postupak proglašenja Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba pokrenut je na inicijativu direktorice Turističke zajednice Općine Jelsa Marije Marjan, a postupak i aktivnosti vezane za proglašenje vodio je Hrvatski astronomski savez. Općina je u protekle dvije godine promijenila 82% svoje nezaštićene javne rasvjete u potpuno zaštićenu rasvjetu od 3000K prema zahtjevima IDA-e.

Na projektu se radilo nešto više od godinu dana, a ono je uključivalo mnogobrojne aktivnosti – od javnih promatranja teleskopom, predavanja, izložbi, manifestacija, male škole astronomije za osnovnoškolce, detaljnog popisa rasvjete pa sve do izrade smjernica za ekološko uređenje rasvjete i petogodišnjeg plana rada. Kandidatura je predana u prosincu prošle godine, a nakon ispunjavanja dodatnih uvjeta koje je tražila IDA, Općina Jelsa stekla je titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

Tamno nebo tražena “roba” među stranim turistima

Program zaštite međunarodnih mjesta tamnog neba (International Dark Sky Places) pokrenut je 2001. godine kao neregulativni i dobrovoljan program koji će potaknuti zajednice, parkove i zaštićena područja diljem svijeta na očuvanje i zaštitu prirodnog noćnog neba kroz usvajanje efikasnih politika rasvjetljavanja, ekološki odgovornu vanjsku rasvjetu i obrazovanje.

Neopreznim korištenjem umjetna rasvjeta može poremetiti čitave eko-sustave, loše utjecati na ljudsko zdravlje, bespotrebno trošiti novac i energiju, značajno doprinositi klimatskim promjenama te onemogućiti nam pogled i vezu sa svemirom u kojem živimo. Jelsa se pridružuje svjetskoj zajednici koja broji više od 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja, a na dobrom je putu i da postane prva ozbiljna astroturistička destinacija u Hrvatskoj, poručili su iz TZ Općine Jelsa.

Lokacije koje se mogu pohvaliti tamnim noćnim nebom, a pogotovo destinacije koje su za to dobile i službeni certifikat, iznimno su rijetke i privlače astronome amatere iz cijelog svijeta. Zemlje poput Njemačke, Francuske, Španjolske ili Italije bore se sa svjetlosnim onečišćenjem pa su njihovi državljani, željni uživanja u tamnom noćnom nebu, u neprestanoj potrazi za lokacijama koje će im taj užitak i omogućiti.

Vijest da je jedan hrvatski otok, odnosno jedno mjesto na tom otoku proglašeno lokacijom idealnom za noćno promatranje neba, sigurno će privući novi profil turista, koji za promatranje svemira više neće morati potezati do Kanarskog otočja. Dovoljno će biti svratiti na otok Hvar.

Foto: Dorian Božičević/ Hrvatski astronomski savez