fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poreč i Vis rekorderi po izdvajanju za obrazovanje

Portal Gradonacelnik.hr analizirao je  podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. i istražio koji su gradovi najviše izdvajali za obrazovanje. A službene brojke kažu da su tek tri grada – Vis, Poreč i Požega, za obrazovanje izdvojila iznad 20 posto proračuna, osam ih je izdvojilo između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini izdvajanja ispod 10 posto. Čak 20 gradova izdvojilo je ispod 1 posto.

Jedinice lokalne samouprave, osnivači osnovnih i srednjih škola još uvijek se izjašnjavaju o ovogodišnjim smjernicama za izradu školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja koje je izradilo Ministarstvo obrazovanja, a u kojima je zaključeno da postojeća Mreža i uvjeti rada u većini osnovnih škola nisu optimalni. Odnosi se to na broj učenika i razrednih odjela, stanja zgrada, opremljenosti, rada u smjenama, iskorištenosti objekata te ulaganja u infrastrukturu i opremanje. Naime, kako se ističe u ocjeni Ministarstva, uvjeti u školama su neujednačeni, a nije vidljiva niti jasna strategija osnivača u sustavu financiranja školskih ustanova i njihovih kapitalnih ulaganja te investicijskog održavanja.

Prema procjeni, optimalan broj učenika u školama je od 300 do 500, i takvih je tek četvrtina škola – 222 od ukupno 859 koliko ih je bilo u školskoj godini 2017./2018. U jednoj smjeni je, pak, radila tek polovica škola, njih 426, dok ih je 12 sa najvećim brojem učenika – preko 1.000, radilo u čak tri smjene. Cilj je u sljedećih 10 godina omogućiti rad u jednoj smjeni u svim osnovnim školama.

Brigu o osnovnim školama u načelu vode gradovi i većina njih, ovisno o financijskoj situaciji, želi pružiti što bolje uvjete za nastavu, a korak dalje idu oni koji financijski pomažu primjerice, siromašnijoj djeci u financiranju obroka ili naprednoj djeci u  dodatnoj nastavi.

Analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. i istražili koji su gradovi najviše izdvajali za obrazovanje. A službene brojke kažu da su tek tri grada – Vis, Poreč i Požega, za obrazovanje izdvojila iznad 20 posto proračuna, osam ih je izdvojilo između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini izdvajanja ispod 10 posto. Čak 20 gradova izdvojilo je ispod 1 posto.

Vis: Čak četvrtina proračuna u obrazovanje

Daleko najviše u 2017. za obrazovanje je iz proračuna izdvojio Grad Vis – čak četvrtinu proračuna. U 2017., 2018. i prvih šest mjeseci ove godine u brojkama je to 9,3 milijuna kuna, kažu u Gradu. Posljednjih godina usmjereni su na energetsku obnovu škola za što je izdvojeno 2,4 milijuna kuna. Ove godine najviše je sredstava utrošeno na rekonstrukciju srednje škole, 94,8 tisuća kuna, a prethodne dvije godine za istu svrhu već je izdvojeno 6,1 milijun kuna. Rastu i izdvajanja za stipendije, pa je tako taj iznos u 2017. godini bio 125,8 tisuća kuna, lani 131 tisuću, a u prvom polugodištu ove godine 74,4 tisuća kuna. Prrethodne dvije godine Grad je sudjelovao u financiranju udžbenika za osnovnoškolce, a od ove godine država je preuzela tu obvezu. Vis je drugi među gradovima u zemlji gleda li se izdvajanje za obrazovanje u odnosu na broj stanovnika.

Čitav tekst pročitajte klikom ovdje