fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Redizajnirana karta biciklističkih ruta, postavljene nove stanice za popravak bicikala i obnova dotrajale biciklističke signalizacije

Kako u zadnje vrijeme sve više zamaha dobiva razvoj cikloturizma, Turistička zajednica grada Samobora ove je godine krenula s obnovom i nadopunom biciklističke infrastrukture i ponude na postojećih sedam biciklističkih ruta.

Redizajnirana je postojeća karta biciklističkih ruta, a osim što vizualno olakšava snalaženje korisnika, poradilo se i na njenoj praktičnosti tako da je format sveden na minimalističko – džepno izdanje. Podsjetimo, na karti su, na hrvatskom i engleskom jeziku, uz tehničke karakteristike i visinske profile staza navedeni i opisi svake rute, a gpx zapisi istih mogu se preuzeti putem QR koda na karti. Osim online, besplatan primjerak karte dostupan je i u uredu Turističke zajednice grada Samobora (Trg kralja Tomislava 5).

Da boravak u Samoboru na dva kotača bude ugodniji, uz postojeće stanice za popravak bicikala u Kompareovoj ulici u Samoboru, Bregani te kod Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu, postavljene su i četiri nove: kod skele u Medsavama, kod Planinarskog doma Dr. Maks Plotnikov na Okiću, u centru Ruda te u sklopu Izletišta Gogo na Slanom Dolu, čime je svaka ruta dobila po jednu stanicu za eventualne nezgode.

U tijeku je i obnova dotrajale biciklističke signalizacije na postojećim rutama.

U proteklih nekoliko godina predstavljeno je 7 biciklističkih ruta koje svoj početak i završetak imaju na Trgu kralja Tomislava i sa svojih 150 kilometara ukupne dužine vode kroz najslikovitije samoborske predjele – biciklom se može na Veliki Dol i Oštrc, do Grgosove špilje, Starog grada Okića pa sve do Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje ili do skele u Medsavama.

Prilikom osmišljavanja i uređenja ruta mislilo se na obitelji koje žele biciklima na izlet, rekreativce kao i one željne testiranja svojih fizičkih sposobnosti pa se nudi raspon različitih težina, visinskih razlika i udaljenosti, od najkraće 10-kilometarske rute koja vodi prema Otruševcu do najduže 30-kilometarske koja pak vodi kroz Rude prema Oštrcu, izvijestili su iz Grada.

Podsjetimo i kada su u pitanju biciklisti, kako su nedavno na Gradskom vijeću, prisutni vijećnici jednoglasno podržali i zaključak da se s Hrvatskim cestama sklopi Sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih odnosa na izvanrednom održavanju državne ceste od graničnog prijelaza do mosta na Gradni u Samoboru, duljine 2,4 kilometra. Radi se o tome da će Hrvatske ceste raditi izvanredno održavanje, uz koje će se realizirati i projekt pješačko-biciklističke staze, za koju je Grad napravio tehničku dokumentaciju još 2017. godine, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić. Uz kolnik će se raditi 3 m široka staza za vožnju biciklom u oba smjera i za pješake, a od kolnika će biti odvojena i jedan metar širokim zelenim pojasom na koji će biti postavljena rasvjetna tijela metalne konstrukcije (radi se o novom tipu osvjetljenja). Nositelj investicije su Hrvatske ceste, koje će obaviti javnu nabavu, a Grad Samobor – koji će po završetku radova preuzeti u vlasništvo te na upravljanje i održavanje pješačku stazu – uzima u obvezu sufinancirati svoj dio, koji se procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna.

(PL/Grad Samobor)