fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Slavne ‘Zenga’ čizme iz Vukovara žele i u Kanadi, Australiji…

Poslije prošlogodišnje Kolone sjećanja vukovarska tvrtka Borovo odlučila je iskoristiti interes kupaca te napraviti još jednu seriju popularnih „žutih čizmi“.

Podsjećamo, tada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Koloni sjećanja hodala upravo u tim žutim čizmama kakve su u vrijeme agresije na Vukovar nosili vukovarski branitelji, zbog čega su i postale poznate kao „zenge“.

Limitirana serija – Poslije toga, kao i medijskih napisa koji su uslijedili, došlo je do velikog interesa kupaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore koji su se interesirali za te čizme. Imali smo i upite iz Njemačke, Australije, Kanade, SAD-a…

Radi toga odlučili smo napraviti prostora u proizvodnji i izraditi još jednu limitiranu seriju. Ovaj put uz muške brojeve izradili smo i nešto ženskih brojeva što je naišlo na odličan prijem kod kupaca – rekla je Marija Rušnov, stručna suradnica u marketingu Borova. I ova serija „žutih čizmi“ identična je prijeratnima.

Žute su boje i izrađene su ručno od hidrofobirane kože te su vodonepropusne. Tijekom izrade svaka od tih čizama prođe kroz ruke 60-ak radnika Borova pa su i po tome posebne. Jedino po čemu se nova serija razlikuje od nekadašnjih „žutih čizama“ jest jače otisnut žig Vukovarskog vodotornja. Po riječima Rušnov i to je napravljeno na zahtjev kupaca koji su tražili da žig bude jače otisnut i samim tim vidljiviji.

– Planiramo svakako i u budućnosti nastaviti s proizvodnjom „žutih čizmi“. U stalnom smo kontaktu s kupcima pa ćemo raditi i na njihovom dodatnom poboljšavanju i da budu što udobnije i kvalitetnije – najavila je Rušnov. Za Amerikance „Žute čizme“ su se u Borovu počele proizvoditi još 1985. godine i to po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bile su namijenjene pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, a noću temperatura zraka naglo pada.

S obzirom na potrebnu tehnologiju žuta čizma se proizvodila u pogonu Poly koji je tijekom rata razrušen i više ne postoji. Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo 200 do 250 tisuća pari čizama. Zadnja proizvedena serija nije isporučena kupcima u SAD-u nego je radi ratnih događanja ostala u borovskim skladištima. Tako su popularne „zenge“ i završile na nogama vukovarskih branitelja. Te su čizme postale jedan od simbola ratnoga Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane.

No to što su nosili „zenge“ bio im je velik problem nakon zarobljavanja. Doživjeli su dodatne torture, o čemu su svjedočili i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali 
„zenge“.

Izvor: Vecernji.hr