fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tamara Jurković: “Bogata povijest i suvremena literarna osvježenja jaki su aduti kulturnog turizma”

U hotelu Zvonimir u Otočcu održava se 6. prosinca međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu „Žene i točka“, koju organizira HGK Županijska komora Otočac. Bit će to četvrta tematska konferencija koja okuplja sugovornice iz različitih zemalja, a njezini su ciljevi afirmacija ženskog poduzetništva i poticanje samozapošljavanja. Jedna od panelistica konferencije je Tamara Jurković, koja će govoriti o povezanosti baštine i biznisa. Kako Tamara Jurković u Otočcu vodi nadaleko poznat book cafe Paradiso, u kojem su gostovali neki od najpoznatijih autora u Hrvatskoj, u okviru konferencije u bookcafeu će biti predstavljena knjiga Tamare Kajari „Ne daj hrpi da te iscrpi“.

Tko će prepoznati lokalne potencijale ako ne mi sami – moto je Tamare Jurković čije aktivnosti usmjerene na oživljavanje prirodnih i kulturnih bogatstava Gacke doline i Like te obogaćivanje društvenog života Otočca, a svojom kvalitetom i izvedbom prelaze lokalne okvire i postaju razlog za dolazak u taj lički gradić. S Tamarom Jurković razgovaramo o razlozima za pokretanje bookcafea, o konferenciji Žene i točka i ostalim projektima za realiziranje potencijala ličko-senjske županije, mreži podrške na koju nailazi te o utjecaju njezinih akcija na mlade i na lokalnu zajednicu

Book cafe u Otočcu jedan je od sadržaja po kojima Otočac postaje poznat u cijeloj Hrvatskoj. Kako je nastao book cafe i koja su bila dosad najuspjelija gostovanja?

Kada sam došla na ideju o pokretanju bookcafea, željela sam stvoriti mjesto u kojem će se domaći gosti osjećati ugodno i opušteno, a turisti i slučajni prolaznici u samom središtu grada saznati ponešto o 6000 godina dugoj povijesti Otočca, čuti poneku priču temeljenu na baštini i bogatoj prošlosti. Htjela sam im ponuditi mogućnost da, uz šalicu kave dobiju potrebne informacije o tome što u našem kraju vrijedi posjetiti i razgledati, gdje kupiti zgodan domaći proizvod, kako najbrže pronaći smještaj ovisno o svojim interesima i potrebama, upravo ponukana primjerima iz nekih zemalja koje sam posjetila a na sličan su me način zainteresirali da se iz putnika u tranzitu bez puno napora pretvorim u gosta. Zato smo naše police i opremili novinama i časopisima na domaćem i engleskom jeziku, knjigama na više stranih jezika i raznih žanrova, kao što je npr. „30 godina izviđača u Otočcu“ koja je iznimno zanimljiva ljudima koji su nekada živjeli i odrastali u Otočcu, ali i nekim od najaktualnijih izdanja u našoj zemlji kako bi i domaća publika imala na raspolaganju djela koja se mogu posuđivati i čitati u nekim urbanijim krajevima Lijepe naše.

Do sada su nas posjetili razni autori; od blogera i influensera do pjesnika, putopisaca i književnika. Nekima smo se mi prvi javili budući me je zainteresirala tema o kojoj pišu, a neki su poželjeli doći na vlastitu inicijativu ponukani našim načinom organizacije promocije knjiga. Uglavnom, volim ugostiti autore koji pored pisanja imaju i širi društveni angažman. Ne želimo kod naše publike izazvati zasićenje tako da predstavljanja knjiga pažljivo doziramo. U pravilu, autori koji su prvi puta bili u našem kraju vratili su se kao privatni gosti iznenađeni ugodnom atmosferom, prijateljskom dobrodošlicom i srdačnom publikom. Pored predstavljanja knjiga, na našim književnim susretima promoviramo i neki od naših lokalnih potencijala pa je i to jedan od razloga zašto nam se gosti rado vraćaju.

Kako je book cafe pridonio društvenom životu Otočca? Koliko članova danas ima bookcafe i očekujete li s vremenom povećanje broja članova?

Sudeći po povratnim informacijama, čini mi se da smo svojom ponudom uspjeli ispuniti očekivanja naše publike. Jedan od razloga svakako su inspirativni gosti i zanimljive knjige, ali zasluga je to i su-moderatorice naših književnih večeri prof. Manje Kostelac-Gomerčić, hodajuće enciklopedije znanja o Gackoj dolini, kada su baština, tradicija, povijest i kultura u pitanju. Osim što je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, odnedavno je i turistički vodič pa publika a i gosti svaki puta očekuju zanimljivu domaću priču o temi o kojoj knjiga govori.

Za razliku od Manjinih sklonosti, moja orijentacija pored kulturnog, usmjerena je i ka ekonomskom aspektu našeg djelovanja.Bookcafeom želim skrenuti pozornost na naš kraj, umrežiti razne ponuđače proizvoda i usluga, javni i privatni sektor te uz pomoć svih dionika pomoći Gackoj dolini da se jače pozicionira na turističkoj karti Hrvatske. Turizam je čista emocija i dobar osjećaj, a usmena predaja najbolji promotor dobre turističke ponude.

Book cafe nismo definirali kao klub već slobodno mjesto razmjene i posudbe knjiga, ideja, savjeta i informacija različitih predznaka. Stalno nam se javljaju novi korisnici, domaći ili oni izvan Otočca. Obradovao nas je i poziv gospođe Ane Tomašković sa HRT-a koja je uređujući emisiju „Normalan život“ svjesna privilegije da koristi najjači medij za promociju dobrih ideja. Kako ona to lijepo kaže: „nema ništa od načelnog tapšanja po ramenu, valja nam se na djelu iskazati, svatko od nas može na različit način pridonijeti da živimo bolje“. Zahvaljujući njezinom osjećaju da se svačijem uspjehu treba od srca radovati, Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu Žene i točka dobit će još jednu promocijuna nacionalnoj televiziji. I to je jedan od načina borbe protiv stereotipa o ženama koje žive u ruralnim krajevima. Zajedno možemo puno više nego što se u prvi mah često puta čini.

Kako mladi u Otočcu prihvaćaju book cafe? Kako surađujete sa školama i učenicima?

U pravilu jako dobro. Mlađa publika dobro je i ranije reagirala na našu ponudu, a što se tiče samih promocija – ovisi o temi o kojoj se u knjizi govori. Neke od naših gostiju, Leu Brezar, Rosie Kugli te psihologa Viktora Božičevića vodili smo u Srednju školu Otočac kako bi djeci približili teme dharmičkog menadžmenta i vršnjačkog nasilja, za Osnovnu školu Zrinskih i Frankopana Otočac, PŠ Hrvatsko Polje organizirali smo akciju prikupljanja knjiga za opremanje školske knjižnice. Kroz svoj rad nastojimo se voditi nekim od načela društveno odgovornog poslovanja te dio sredstava kroz svoj angažman vratiti lokalnoj zajednici. Prije nekoliko dana, prof. ekonomskih predmeta u našoj srednjoj školi, Maja Pezelj -Mandarić upravo je primjer našeg bookcafea na jednoj konferenciji namijenjenoj mladima istaknula kao primjer dobre prakse.

Osnovna ideja kada smo otvarali kafić prije 19 godina je bila da želimo biti mjesto dnevnog okupljanja gostiju, uz kavu i ostale tople napitke kao osnovnu ponudu. Stalnim unaprijeđivanjem kao što je npr. naša literarna ponuda ili svježe cijeđeni sokovi mislim da se dobro uklapamo u trendove.

Financijsku podršku osvojili ste na javnom natječaju za podršku ženama u poduzetništvu. Inspirirate li svojim primjerom poduzeća u svojoj sredini na društveno odgovorno poslovanje i na sudjelovanje u javnim natječajima? Vidite li u svojoj sredini još projekata čiji potencijali nadrastaju lokalne okvire?

Da, podršku smo dobili kroz projekt ODVAŽNA zahvaljujući donatorima, tvrtkama Ikea i Mastercard a uz potporu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Projekt je namijenjen ekonomskom osnaživanju žena kojeg je uspješno provela Zaklada Solidarna. I ovim putem se svima zahvaljujemo, što su vidjeli širu sliku našeg djelovanja i prepoznali trud koji je u cijeli projekt book-cafea uložen. Cijeli projekt nosi zanimljiv naziv, morali smo navesti kratkoročne i dugoročne planove našeg razvoja, pa sad koliko smo zaista odvažne pokazat će vrijeme. Izabrani smo između 120 prijavljenih projekata najprije među 20 finalista, a na kraju i, pored još tri projekta, među pobjednike samog natječaja. Po nekima je to veliki uspjeh i svaku pohvalu u tom smislu nam godi čuti, ali moje je mišljenje da je broj prijavljenih projekata na nacionalnom nivou bio zaista mali. Može Hrvatska ponuditi puno više. Ove godine očekujem veći broj prijavljenih poduzetničkih ideja budući se radi o iznimno kvalitetno odrađenom postupku izbora najkvalitetnijih programa, uz maksimalnu jednostavnost uvjeta, dodatna pojašnjenja te sam postupak evaluacije u kojoj smo na neki način i mi kao finalisti sudjelovali. Sve pohvale Zakladi Solidarna, kao i renomiranim donatorima.

Javljaju nam se mnogi, i izvan granica naše županije, svatko sa svojim problemom ili samo idejom, pozivom na suradnju i slično. U krugu svojih prijatelja i poznanika, potaknuli smo projektnu aktivnost a prava potvrda ovih riječi je pobjeda Kulturne udruge Baštinica čiji sam i sama član na nedavnom natječaju Fulkulturno sa projektom Glagoljačić. Ovo je projekt kojem predviđam nacionalni doseg budući Frankopane i glagoljicu ne baštini samo naša županija u naslijeđe. Radi se o povijesti cjelokupnog naroda.

Kuma bookcafea je Alis Marić i njezina mreža Čitaj knjigu, a uspostavili ste suradnju i sa Business Cafeom i s mnogim poslovnim udruženjima. Na koji način suradnja pridonosi razvoju?

Ali Marić svakako je jedan od najvećih prijatelja mojeg uspjeha a suradnja sa njezinim portalom blagoslov kojeg nisam mogla ni sanjati. Od same početne ideje u mojoj glavi prošlo je nešto više od dvije godine, a u tom razdoblju imala sam privilegiju susresti i upoznati toliko divnih ljudi da sam samo tom činjenicom itekako na dobitku. Za neke od gostiju i mojih kontakata zaslužna je upravo Alis. Nesebično mi pomaže od prvog dana veseleći se pri tom mojih uspjesima i knjigama koje na našim druženjima pronalaze put do novih čitatelja.  Bussines cafe mjesto je susreta brojnih poduzetnika u Zagrebu, a cijena ulaznice nešto što ne smatram troškom već dobrom investicijom. Razmjenjuju se kontakti, inspirativne priče, ideje i projekti te poznajem mnoge kojima je to najbolji marketinški alat u pronalaženju novih klijenata. Kristina Ercegović, kao poznata spajalica, i u mojem radu prepoznaje potencijale koji se lako mogu spojiti i unaprijediti umrežavanjem sa drugim ljudima.

Za početni uspjeh bilo koje ideje bitno se okružiti ljudima koji isto misle, koji ne propitkuju već podržavaju i koji iznalaze rješenja za svaku prepreku. Ali i kasnije, vlastita jaka mreža pridonosi rastu i razvoju svake djelatnosti.

Zašto bi svaki mali grad trebao imati book cafe? 

Svaki grad čine ljudi koji u njemu žive. Da bi moja ideja dobila potreban vjetar u leđa, bila je potrebna publika koja u svemu ovome pronalazi smisao. Hvala im od srca na svakoj posjeti naših književnih druženja, ali i činjenici da upravo naš kafić izabiru kao mjesto dobrih vibracija za susrete sa prijateljima.Grad Otočac mjesto je kulture i bogate povijesti koji polako počinje pričati svoju priču. Stara gradska jezgra i šire središte obiluje povijesnim građevinama, utvrdama, parkovima, zanimljivim spomenicima i mjestima koji su postali turistički potencijali za privlačenje gostiju željnih kulturnog turizma. Book cafe, sa svojom ponudom literarnog osvježenja ali i zanimljivim suvenirom u vidu šalice na kojoj je otisnuta stara razglednica našeg trga na kojem i danas djelujemo sigurno pridonosi potpunijoj slici koju, kao uspomenu, gosti nose iz naše županije.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Fotografije Likaclub.eu i arhiva Tamare Jurković