fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zadivio UNESCO: prvi u povijesti izradio je 3D animaciju Dioklecijanovih podruma

Splitska Graditeljsko geodetska tehnička škola može biti izuzetno ponosna: učenik njihovog trećeg razreda arhitektonskih tehničara Petar Alfirević prvi u povijesti izradio 3D animaciju Dioklecijanovih podruma!

– Natjecao se na Svjetskom UNESCO natjecanju Hamaf Bin Isa Al Halifa, koje sponzorira kralj Bahreina.Tema je bila artificijelna inteligencija u nastavi – javili su iz ove škole.

Osupnuti su ostali članovi žirija države Bahrein, koji nisu mogli vjerovati da je animaciju izradio jedan samouki učenik. Nažalost, nije osvojio prve dvije nagrade UNESCO-ova natječaja, ali Petrove animacije uzete su kao primjer artificijelne inteligencije u nastavi. Svratili smo do Petrove škole i osim što smo upijali uspomene jedne lijepe životne epohe, proćakulali smo s glavnim akterima hvalevrijednog projekta. Evo kako to izgleda na ovom linku.

‘PONOVNO OŽIVIMO PROŠLOST’

– Svjetski UNESCO-ov natječaj “Hamad ibn Isa al-Kalifa“ dobio je ime po kralju Bahreina koji financira prve dvije nagrade natječaja. Ministarstvo kulture RH odabralo je učenika Graditeljsko geodetske tehnička škola da predstavljaju Hrvatsku na tom natječaju, a tema natječaja bila je umjetna inteligencija u nastavi. Petar se odlučio za oživljavanje scenografije Dioklecijanove palače i predstavljanje svoga grada. Naglasila bih kako su dva videa tih animacija posvećena gluhima i nagluhima, tako da i oni koji nemaju priliku čuti mogu proživjeti animaciju te doživjeti kako je palača izgledala u prošlosti. Projekt se zove “Ponovno oživimo prošlost“ – kaže Magda Maver, mentorica projekta i nastavnica engleskoga jezika, te dodaje kako se Petar Alfirević za ovaj projekt intenzivno pripremao gotovo pet mjeseci.

– Petar je u svojoj mašti i uz pomoć povijesnih činjenica oživio cijelu scenografiju palače, a dnevno bi za računalom proveo i više od šest sati. Ravnatelj je pokazao veliko razumijevanje. Vješto smo žonglirali sa svim obvezama. Predstavili smo svoju baštinu dostojanstveno i u svjetskim razmjerima – ne skriva zadovoljstvo mentorica.

Prvi među jednakima, Petar, skida VR naočale i upoznaje nas s tijekom projekta. Naravno da je mladić oboružan kompleksnom znanstvenom terminologijom, pa ga molimo da cijelu stvar predoči za nas laike.

SAMOSTALNO ISTRAŽIVANJE

– Napravio sam 3 D model koji sam poslije animirao i dodao mu teksturu. Napravio sam podrume, hramove…. Svi koji žele pogledati animaciju, mogu skenirati kod koji će ih odvesti na YouTube gdje se može vidjeti odabrana građevina – svaka ima vlastiti kod za pregled. Možete se okretati 360 stupnjeva i vidjeti kako je to izgledalo prije 1700 godina. Pomalo sam se igrao tim programom i samostalno istraživao, a ako bi nešto zapelo, glavni saveznik bio mi je YouTube – Petar će iskreno.

Toni Šarolić, desna ruka mladom Alfireviću, približio nam je pojam umjetne inteligencije te njezine svakodnevne primjene.

– To je svaki sustav koji ima sposobnost snalaženja i komunikacije u novim situacijama. Ako nekim aplikacijama možemo povezati svoje kućne uređaje, mi možemo imati pravu digitalnu kuću. To su oni primamljivi prizori u filmovima kada pljesneš rukom pa se svjetlo ugasi ili kad ti usisavač sam čisti kuću. Ali pomalo, ima još barem pedeset godina usavršavanja da bismo došli do toga – kaže Toni.

Još dva učenika bila su dio ekipe, Danijel Barada i Petar Bašić, a jedina djevojka u projektu bila je Bernarda Franić, elokventna učenica geodezije, koja ističe kako se kroz VR naočale pojedinac osjeća baš kao Dioklecijan kada je prije 1700 godina šetao podrumima i birao vina za svoju večernju gozbu.

IZNIMNO ISKUSTVO

– Petrov projekt možete ubaciti u spomenute naočale i prošetati palačom obogaćeni iznimnim iskustvom. Također, ove naočale pogodne su i za osobe s invaliditetom koje pomoću njih mogu otići na bilo koji svjetski lokalitet i uživati u njemu. Najviše se koriste u psihijatriji kako bi autistična djeca povećala interakciju s društvom – pojašnjava Bernarda.

Ovu iznimnu priču zaokružio je Filip Relja, ravnatelj škole, te povjerio da mu je iznimna čast što odgaja angažirane, kvalitetne i samouke mlade individue.

– Sve je počelo jednim projektom u kojemu smo dobili UNESCO-ovu plaketu. Projekt je ispao genijalan, a pitanje je gdje bi to sve skupa završilo da nam pandemija nije poremetila planove. Drago mi je što ova znanja koja su stekli moji učenici aktivno primjenjuju te ih nadograđuju tako što sami motivirano dodatno uče. Ovi đaci su neizmjeran ponos škole – zaključuje ravnatelj.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr