Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pun Mjesec u Vagi – tko sam Ja u svojim odnosima?

21.3. u 2 sata i 43 minute, dan nakon početka proljeća očekuje nas pun Mjesec na prvom stupnju Vage. Zanimljivo je koliko mnogo aspekata i tranzita od početka ove godine imaju simboliku novog početka. Godina je započela s pomrčinom Sunca, Uran je ušao u znak Bika, čak se i posljednji pun Mjesec u veljači, odvijao se na prvom stupnju Djevice.

Piše: Julijana Oremović/Samopozitivno.com

Početni stupanj znaka redovito simbolizira iskorak u nešto novo. Kao da smo iza sebe ostavili nešto, okončali jedan ciklus, napisali zadnje poglavlje i arhivirali neke situacije s prošlosti i sada je vrijeme da se krene prema naprijed.

Mjesec se puni na prvom stupnju Vage. Uz to je riječ i o tzv. Supermjesecu, fenomenu kad se Mjesec nalazi u blizini Zemlje pa izgleda sjajniji i veći nego obično.

Što to sjaji u našim odnosima?

Do kojih spoznaja možemo doći, a vezane su uz naše poslovno ili ljubavno partnerstvo, brak?

Kako možemo dati drugima, bez da tražimo natrag ili očekujemo potvrdu?

Kako izraziti sebe i svoje potrebe kroz odnose?

Svaka Mjesečeva faza ima svoju energiju, a kad je riječ o punom Mjesecu, imamo cjelovitost, zaokruženost, simboliku koja nam omogućuje da spoznamo i shvatimo.

Puni krug – povezujemo uzrok i posljedicu.

Pred nama su novi uvidi, a budući da se Sunce nalazi na početnom stupnju Ovna (ja, volja, identitet), a Mjesec na početnom stupnju Vage (odnosi, partnerstva, javnosti, drugi) – sigurno je da će narednih mjesec dana izroniti neke spoznaje koje su vezane uz način na koji sebe doživljavamo kroz brak, poslovno partnerstvo, uz odnose općenito.

Gubimo li sebe kad se povezujemo s drugima na način da previše udovoljavamo, žrtvujemo se, spašavamo i pritom odustajemo od onoga što je nama bitno?

Jesu li nam potrebe okoline važnije od vlastitih? Pa šutimo i trpimo, potiho se nadajući da će ta, konkretna osoba ipak pogledati u nas i ispuniti nam želju…

Ovo je vrijeme kada je dobro afirmirati svoje JA u braku, u poslovnim odnosima, u prijateljstvu, obitelji. Reći jasno i glasno što trebamo. Izboriti se za ono što nam je bitno. Imati realna očekivanja od drugih, a to znači da se ne nadamo onome što nam je druga strana već pokazala da ne zna, ne želi i li ne može dati.

Sve je ovo dosta općenito i mnogo toga ovisi o situaciji u kojoj se trenutno nalazite, ali i o vašem osobnom astrološkom zapisu.

Ako ste u zadovoljavajućoj vezi ili braku, sada svoju povezanost i bliskost možete još više učvrstiti te uravnotežiti energiju primanja i davanja.

Ako ste pak u odnosu koji je nestabilan i neizvjestan, pred vama su odluke i spoznaje od kojih nije poželjno okretati glavu, već se s njima suočiti.

Samci imaju priliku upoznati nekog, na sasvim neočekivan način i kad se najmanje budu nadali. Jedan novi početak je pred vama!

No, dobro je tijekom ove Mjesečeve faze razmotriti što nam je to potrebno da bismo bili sretni udvoje. Napišite popis iskustava koje biste htjeli doživjeti u svom braku ili vezi. Ispišite popis osobina koje priželjkujete da vaš potencijalni partner posjeduje. Ispišite i koje su to vaše vrline koje ste spremni ulagati u odnos. Pisana riječ ima veliku afirmativnu snagu, a uz to i vama se mogu razbistriti neke stvari. Postat će vam jasnije što uistinu trebate da biste bili zadovoljni u odnosu. Jasnije ćete vidjeti i što ste dosad prihvaćali, a bilo je daleko ispod vaših kriterija.

Aspekti koji će pratiti ovaj Uštap su prilično intenzivni.

Kao prvo vladar ovog Uštapa je Venera koja se nalazi u Vodenjaku (sloboda), i u napetom aspektu s Marsom u Biku (vezanost). Sada možete jasnije vidjeti koje vam to okolnosti otežavaju ostvarenje ljubavnih želja i na kojim se mjestima vaš brak spotiče do točke konflikta. Seksualnost je jako naglašena, a sve se odvija na tankoj granici između strasti, žudnje, te odbijanja i ljutnje. Teško je držati povezanim nešto što se odbija. Teško je stvoriti intimnost tamo gdje netko traži odvajanje i slobodu. No ono što je potisnuto ili neizraženo sada kulminira i omogućuje nam da jasno vidimo. Nekad i svađa ima učinak detoxa.

Blizina Merkura i Neptuna omogućuju inspiraciju. Zavodimo riječima. Pišemo nježne poruke. Skloniji smo idealiziranju. Lako upadnemo u zabludu. Želja za romansom je suviše jaka i razum pada u drugi plan.

Neke od ključnih spoznaja koje nam može donijeti ovaj Uštap jesu:

– što je veza koja se temelji na seksu, a što odnos koji ima dublju vrijednost?

– možemo li drugoj osobi dati slobodu i povjerenje bez straha da ćemo biti izigrani?

– donosimo odluku koja se tiče odnosa kojem smo u zadnje vrijeme snažno posvećeni

I imajte na umu – promjene se ne mogu zaustaviti. Što im se više opiremo, to frustracija više buja.

Ovaj Uštap najintenzivnije će osjetiti rođeni na prijelazu između Blizanca i Raka; Djevice i Vage; Strijelca i Jarca te Riba i Ovna.