fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće

Ovdje se živi u kontinuitetu dulje od osam tisuća godina, tu je nastajala europska civilizacija, a Vinkovci nose epitet najstarijeg europskog grada, tu je nastao prvi indoeuropski kalendar Orion, tu je Vučedol, megalopolis tadašnjeg svijeta

Plodna zemlja pogodna za razvoj poljoprivrede, rijeke bogate pitkom vodom i šumom, šume bogate divljači uz ugodnu klimu i godišnja doba koja se izmjenjuju. Ovo su samo neki od razloga zašto je prostor Vukovarsko- srijemske županije već više od 8000 godina prostor na kojem se vodi kontinuiran život. Samim time i jedan je od najstarijih kada je riječ o Europi.

Tijekom tisućljeća redale su se brojne kulture pri čemu je svaka od njih dio svojih dostignuća ostavljala iza sebe. Sve to rezultiralo je s više poznatih arheoloških lokaliteta i za sada nepoznatim brojem onih neotkrivenih. Na poznatim lokalitetima arheolozi su tijekom godina istraživanja pronašli bezbroj arheoloških nalaza poput najstarijeg indoeuropskog kalendara Orion, vučedolske golubice, vučedolske čizmice, ostave sa srebrnim posuđem, raznih posuda i predmeta, staroga nakita i novca, rimskih bojnih kola, avarskih groblja… Ovo je samo manji dio dosadašnjih nalaza koji potvrđuju da je riječ o prostoru koji je pravi arheološki eldorado, koji i dalje skriva brojne tajne i otkrića. O arheološkom bogatstvu najistočnije hrvatske županije govori i to da je u njoj do sada registrirano više od 800 arheoloških lokaliteta od kojih je na području bivše općine Vinkovci njih oko 700.

Zvijezde iznad Vinkovaca

– Oduvijek je ovaj prostor bio raskrižje puteva od istoka prema zapadu i obratno. Pokazala nam je to i migrantska kriza otprije nekoliko godina kada su ljudi s istoka prema državama zapadne Europe išli preko ovih prostora. Postojala su takva dva puta, onaj uz Dunav i uz Savu. Tijekom putovanja sve te kulture zastajale su i započinjale neke nove živote koristeći sve pogodnosti koje su im geografski položaj i klima nudili – kaže ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić. Dodaje da je sve to razlog što se danas, tisućljećima i stoljećima kasnije, na brojnim lokacijama pronalaze vrijedni arheološki eksponati koji svako malo izazivaju čuđenje i divljenje ne samo stručnjaka iz te oblasti nego i samih građana.

Posljednji u nizu takvih slučajeva nalaz je staroga avarskog groblja koje je pronađeno tijekom radova na proširenju gradskog groblja u Vinkovcima. Godinu dana prije na lokalitetu pokraj Starih Jankovaca, nedaleko od Vinkovaca, pronađena su rimska kola na dva kotača s konjima koja, kako se procjenjuje, datiraju iz 3. stoljeća poslije Krista. Mnogi se i danas sjećaju kako je tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja tijekom 2012. godine u Dugoj ulici u Vinkovcima pronađena ostava s luksuznim srebrnim posuđem koje datira iz 4. stoljeća.

Na takav je način sada već daleke 1978. godine, a tijekom radova na gradnji današnjeg hotela Slavonija, pronađen najstariji indoeuropski kalendar Orion čiji ukrasi prikazuju zviježđa koja dominiraju noćnim nebom iznad Vinkovaca i to: 1. Proljeće: Orion i Sunce 2. Ljeto: Plejade, Kasiopeja i Labud 3. Jesen: Plejade, Blizanci i Ribe/ Pegaz 4. Zima: Plejade, Blizanci, Ribe/Pegaz, Kasiopeja i dominantno zimsko zviježđe Orion. Koliko su Vinkovci bili važni u povijesti, govori i to da su u nekadašnjim Aurelia Colonia Cibalea, odnosno današnjim Vinkovcima, rođena i dva rimska cara – Valens i Valentinijan. Ova dva brata su i jedina dva rimska cara koja su rođena na prostoru današnje Hrvatske.

Veće od svega Govoreći o brojnim arheološkim nalazima na području Vinkovaca, Vulić ističe podatak da se u gradu uz Bosut kontinuirano živi više od 8000 godina i da stoga Vinkovci ponosno nose epitet najstarijeg europskog grada uopće. Ta činjenica doprinijela je i da su Vinkovci i okolica veliki arheološki lokalitet na kojem se gotovo pri svakom kopanju zemlje pronađe nešto iz bliže i daljnje prošlosti.

Pročitajte više klikom na: Večernji List