fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U šoping centar po reciklirane stvari, a svoje možete popraviti u riječkom Riperaju

U blizini Stockholma otvoren je prvi second hand trgovački centar ReTuna Återbruksgalleria, a u Rijeci prva inačica domaćeg ‘Repair cafea’ u kojem se uz pomoć majstora mogu besplatno popraviti stvari.

Kako otpad pretvoriti u profit i usmjeriti se na održivu potrošnju i kružno gospodarstvo zna švedski grad Eskilstuna u blizini Stockholma, gdje je 2015. godine otvoren second hand trgovački centar ReTuna Återbruksgalleria, prvi centar u svijetu s recikliranom i prepravljenom robom.

Svoju second-hand trgovinu prije dvije godine ovdje je otvorila i švedska robna kuća IKEA. Trgovački centar nalazi se tik do lokalnog centra za reciklažu, a cijeli koncept funkcionira tako da kupci mogu donirati predmete koji im više ne trebaju, a zauzvrat kupiti nešto drugo, obnovljeno ili prenamijenjeno, ili iz organske i održive proizvodnje.

Prikupljeni predmeti kupca razvrstavaju se i odvoze u radionice gdje slijedi popravak, prenamjena ili obnova kako bi predmetima ‘udahnuli’ novi život.

Zatim kreće sortiranje u centru Returen u 14 posebnih trgovina namještaja, informatičke opreme, odjeće, igračaka, bicikla, građevinskog materijala, knjižara, dizajna… Zainteresirani mogu rezervirati i vođenu turu kako bi vidjeli kako ovaj inovativni centar funkcionira ‘iza kulisa’.

U ReTuni se provode radionice, predavanja i događanja posvećena temama održivosti u centru za edukaciju, a uz sve to cijeli koncept omogućio je i puno novih radnih mjesta, posebice za migrante.

IKEA koja je ovdje otvorila dućan priopćila je da je tijekom 2020. godine više od 80 posto doniranog namještaja bilo u odličnom stanju, što znači da su ga mogli ponovno ponuditi kupcima nakon obnove i čišćenja.

Tako je u samo godinu dana više od 30.000 IKEA-inih proizvoda, koji bi u drugom slučaju vjerojatno završili na otpadu, ponovno dobilo svoju svrhu, tim više što se ova robna kuća obvezala do 2030. ostvariti ‘klimatski pozitivnu’ transformaciju poslovanja.

Samo 2019. godine centar ReTuna ostvario je 14,7 milijuna švedskih kruna (više od deset milijuna kuna) u prodaji recikliranih proizvoda. S obzirom na to da je ovaj poslovni koncept polučio odlične rezultate, ReTuna s radom nastavlja i u 2022. godini kao odličan primjer u praksi koji je privukao i ‘velike igrače’.

Veliki interes Riječana

U Hrvatskoj također postoji vrijedan projekt usmjeren na održivost, a kojem je važno najprije dati kontekst. Naime, nedavno istraživanje eurozastupnice Biljane Borzan pokazalo je da građani češće stari uređaj zamijene novim umjesto da ga poprave jer kažu da im to nije isplativo, a time se gomila još više otpada.

Navela je da je u slučaju kvara čak 81 posto građana kupilo novi uređaj, što zbog nedostupnosti nacrta, rezervnih dijelova ili servisa, dok 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi u odnosu na cijenu novog uređaja.

Čitav tekst pročitajte klikom ovdje

Izvor : Poslovni.hr