fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Razvija uređaj koji će pomoći nepokretnima da komuniciraju mislima

Marko je teško pokretna osoba s invaliditetom i bez Servusa ne može zamisliti svoj život. Pomoću njega pali i gasi svjetlo, zove na telefon, pali radio, klima-uređaj i TV, otvara vrata, pa čak i surfa internetom.

Servus je sustav koji prepoznaje njegove glasovne naredbe i obavlja funkcije koje su mu naređene.

Kad Marko pozove Servus, sustav mu kaže: Izvolite.

Upali televiziju, otvori vrata.

Servus izvršava naredbu.

Marko kaže hvala, Servus odgovori: molim.

Marko se ne mora kretati ni koristiti ruke, sve funkcionira pomoću glasa.

Idejni začetnik sustava je Miroslav Vrankić, izvanredni profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci, osnivač i direktor startupa E-glas, koji je razvio sustav Servus (Serwantess), hrvatski pandan Appleove Siri. Google ga je zbog njegovih tehnoloških inovacija koje olakšavaju život osobama s invaliditetom prije dvije godine stavio na listu 100 najvažnijih inovatora u Europi.

Stop provalnicima

– O tome koliko je ovaj proizvod koristan govori primjer da se njime mogu otključati ili zaključati ulazna vrata. Naime, ne bi bio prvi slučaj da bez ovakvog sustava provalnik slobodno uđe u kuću. Osoba jednostavno kaže Servusu da joj upali kameru i pokaže tko je pred vratima. Ako želi, pustit će ga i unutra – pojašnjava mi. Ističe kako se sustav prilagođava postojećoj opremi pa se može instalirati već u roku od jednoga dana. Ujutro tako imate običan stan, a već navečer možete imati pametan stan s kojim možete pričati.

Inovacija nikad dosta pa je tako Vrankić sa svojim suradnicima napravio dodatnu mogućnost za Servusov sustav. Zove se Serwantees Phone Gate, mali uređaj koji se spaja na mobitel i putem infracrvenog zračenja osobama s invaliditetom omogućava i da nekoga nazovu.

Serwantees Phone Gate prezentira nam u Zagrebu tijekom velike dvodnevne konferencije “Asistivna tehnologija i komunikacija” (ATAAC), u čijoj organizaciji i sam sudjeluje. Riječ je o najvećoj takvoj u ovom dijelu Europe, a na kojoj je u posljednja tri dana sudjelovalo 900 stručnjaka iz cijelog svijeta.

No još je zanimljiviji njegov najnoviji sustav koji je Vrankić, inače bivši FER-ovac, razvio zajedno sa studentima Tehničkog fakulteta u Rijeci.

A to je sustav koji omogućava komunikaciju mislima.

Zaključan u tijelu

Inovacija je namijenjena osobama koje se nalaze u “locked-in” stanju, odnosno ljudima koji ne mogu svjesno kontrolirati svoje tijelo ni na bilo koji način komunicirati s okolinom. Pojednostavljeno, osoba je doslovno zaključana u svojem tijelu.

– HAMAG Bicro financirao je provjeru ovog inovativnog koncepta, što je uspjelo. Znači, dobili smo novac, zaposlili suradnike na Fakultetu i napravili prototip uređaja. Ovaj uređaj omogućava da osobe koje se ne mogu sporazumjeti glasom, pokretom ili očima komuniciraju svojim mislima – otkrio je Vrankić.

Uređaj se naziva BCI Komunikator, što je skraćenica od “Brain Computer Interface” ili sučelja koje radi na komunikacijskoj vezi između mozga i računala.

– Pošto smo završili fazu stvaranja prototipa BCI komunikatora, u sljedećih godinu dana fokusirati ćemo se na njegovu funkcionalnu upotrebu, kako bi se on mogao i koristiti i u praksi. Očekujemo da bi BCI komunikator za godinu dana mogao biti dostupan na tržištu, odnosno da će biti spreman za rad u specijalnim centrima, bolnicama, ali i u kućanstvima – najavljuje.

Vrankić mi na primjeru objašnjava kako stvar funkcionira.

Zamislite da liječnik pita osobu: “Što vas boli?”

Softver na zvučnik pušta odgovore: “Ruka… noga… glava”.

Ako je boli noga, uređaj će istaknuti EEG signal koji govori da je tu riječ osoba prepoznala kao ključnu i htjela je čuti kao točan odgovor. Softver funkcionira tako da se spaja na postojeći EEG uređaj koji se stavlja osobi na glavu i analizira njegove signale i moždane aktivnosti.

Skromni profesor

Zbog toga ga Vrankić ne naziva “čitačem misli” jer skromno tvrdi kako je riječ o rudimentarnijoj napravi. Ipak, svjestan je toga da je BCI Komunikator zaista revolucionaran proizvod.

– Zamislite samo da ležite 24 sata dnevno u krevetu, nešto vas svrbi, nešto vas boli, a vi to ne možete reći, mrdnuti prstom ili trepnuti očima iako ste svega svjesni i sve čujete. Za takve osobe ovo je način da se povežu s vanjskim svijetom – kaže nam Vrankić, osvajač nagrade “Ponos Hrvatske”. Njegov tim ne planira stati. U E-glasu nisu zaboravili ni na djecu kojoj je ovakva pomoć također potrebna. U suradnji sa zadarskim dječjim vrtićem Latica za mališane s teškoćama u razvoju rade na razvoju priručnika s igrama koji odgojiteljima olakšava korištenje asistivne tehnologije u radu. Uz to, razvili su i softver ABC Maestro, nastao u suradnji s nizozemskim proizvođačem tipkovnica Clevy, što je namijenjeno djeci s poteškoćama te djeci s disleksijom, koja pomoću hrvatskog sustava razvijaju vještine čitanja i pisanja.

Projekt Servus inače je počeo prije devet godina, kada je Vrankić odlučio spojiti svoja tehnička znanja s konkretnim pomagalima.

– Nisam htio razmišljati o idejama, nego sam htio otići u svijet i vidjeti kako mogu pomoći ljudima – kaže.

S tim ciljem 2009. godine u sklopu Tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci osnovao je tvrtku E-glas. Ta tvrtka bavi se isključivo pomagalima za ljude s invaliditetom i po tome su specifični u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Njihov najpoznatiji proizvod je Servus, čija se cijena kreće između 10 i 20 tisuća kuna s instalacijom, ovisno o broju funkcija koje korisnik želi. Pod internacionalnim imenom Serwantess, Servus je dostupan i za strana tržišta pa tako, uz hrvatski, trenutno “govori” još pet jezika. Razvijaju ga i za rusko tržište.

Trenutačno rade na tome da HZZO u Hrvatskoj krene financirati ova pomagala, ona kojima se može upravljati očima jer su oni najpotrebniji autistima, paraliziranima, starijima i nemoćnima te vojnim invalidima pomažu proizvodi koje upravo E-glas nudi.

Izvor: Jutarnji.hr